Mavzu: Suyuq Taomlar tayyorlashni o'rganamiz (JAMIYAT VA INSON/Pazandalik sirlari)
Xusniddin (20 Nov 2016 15:47)
Bu mavzuda biz Suyuq ovqat pishirish usullarini yozib boramiz. Offtopic flud qilmezlar iltimos. Postlar yoqsa + va kerakli ma'lumot topsangiz Raxmat ni bosing !
Xusniddin (20 Nov 2016 15:48)
1-taom:
Nomi: Joâxori shoârva
Kerakli masaliqlar:
piyoz - 1 dona
un - 2 choy qoshiq
sariyog' - 2 choy qoshiq
tuz - 1 ta'bga ko'ra
murch - 1 ta'bga ko'ra
sut - 1 litr
jo'xori - 500 gr
Tayyorlash :Bu nihoyatta mazzali va toâyimli shoârvani joâxori yoki uning korservasidan tayyorlasa boâladi. Boshqa masalliqlardan piyoz, un va sut kerak. Shoârvani ta'mini yanada boyitish uchun tarkibiga murch va sariyogâ qoâshiladi. Bu shoârvani tayyorlash uchun sizga blender yoki oshxona kombayni kerak boâladi. Piyozni oârta olovda oâsimlik yogâida yengil qovurib olinadi. Piyoz qizarib ketmasligi kerak. Qovurilgan piyozga un qoâshib... bir daqiqa davomida yaxshilab aralashtiriladi. Ustidan joâxori qoâshib kavlab turib, biroz qovurib olamiz. Sutni 1/3 qismini qoâshib yaxshilab aralashtirib olinadi. Qolgan sutni ham qoâshib 20 daqiqa davomida past olovda tez tez kavlab turib qaynatiladi. Qoâshimcha: agar joâxori konservalangan boâlsa yuqoridagi 20 daqiqa oârniga 10 daqiqada tayyor boâladi. Tayyor boâlgan shoârvani blenderdan oâtkazib olamiz. Blenderdan oâtkazilgan shoârvani mayda teshikli elakdan oâtkazamiz. Tayyor shoârvani olovga qoâyamiz, qaynab chiqqach sariyogâ, tuz va murchlarni qoâshib aralashtiramiz va olovni oâchiramiz
Xusniddin (20 Nov 2016 15:49)
Nomi: HOâL NORIN
Kerakli masaliqlar:
kungaboqar yog'i - 200-250 gr
un - 300 gr
tuxum - 1 dona
suv - 100 gr
tuz - 15 gr
qazi - 1 dona
ot goâshti - 700 gr
Tayyorlash: Un, tuxum, suv va tuzni aralashtirib, yaxshilab xamir qoriladi va 20-30 daqiqa tindiriladi. Soângra tindirilgan xamirni yupqa qilib yoyib, taxminan 15-20x20 sm hajmda toârtburchak shaklida kesiladi.
Ozroq tuz va oâsimlik yogâi qoâshib qaynatilgan suvga, qaynayotgan suv idishini hajmiga qarab, 2-3 tadan xamir boâlaklarini solib pishirib olinadi.
Pishib chiqqach xamirlarni chovlida suzib olib, birâbiriga yopishib qolmasligi uchun xamirni imkon boricha tezroq yoyib qoâyish kerak. Xamirlarni yaxshi qurishi uchun matoning ustiga yoyib qoâyish maqsadga muvofiq. Xamir qoâlga yopishmaydigan tarzda qurigach, ularning boshqa tarafi qurishi uchun agâdarib chiqish lozim.
Soângra qurigan xamir boâlaklarini har biriga oâsimlik yogâi surtib, yassi idishga taxlanadi.
Yogâlab taxlangan xamir boâlaklarini eniga 4-5 smda tasma qilib kesiladi.
5-6 qavatli tasmani mayin qilib ugra kabi toâgâraladi.
Norinning chiroyi xamirning qanchalik mayin toâgâralganiga bogâliq. Odatda yaxshi qurimasa yoki xamir qatlamlari orasini yaxshi yogâlanmasa, toâgâralgan xamirlar birâbiriga yopishib qolishi mumkin, shuning uchun qurish va yogâlashga alohida ahamiyat bering. Keraklicha tuzlangan ot goâshtini qazi bilan 1-1:30 soat mobaynida miltillatib qaynatib olinadi va goâsht bilan qazini suzib olib sovutishga olib qoâying, shoârvasini toâkib yuborishga shoshilmang u bizga kerak boâladi. Qaynatib olingan goâshtni ham mayda qilib toâgâraladi.
Endi toâgâralgan xamir va goâsht va oâsimlik yogâi qoâshib, taâbga koâra zirani yanchib hammasini birgalikda aralashtiriladi. Dasturxonga tortiq qilishda kosaga tayyor boâlgan norinni solinadi. Soângra olib qoâyilgan goâsht va qazi qaynatib olingan shoârvaning tuzi rostlanib, kosadagi norin ustiga quyiladi. Ustiga parrak qilib kesilgan bir yoki ikki dona qazi bilan dasturxonga tortiladi. Taâbga koâra yupqa toârgâalgan piyozga qora murch sepib hoâl norin bilan tortiq ham qilish mumkin.
Xusniddin (20 Nov 2016 15:50)
Nomi: Mastava
Kerakli masaliqlar:
mol go'shti - 300 gr
kartoshka - 1-2 dona
sabzi - 1-2 dona
piyoz - 1-2 dona
pomidor - 1-2 dona
kungaboqar yog'i - 100-150 gr
bulg'or qalampir - 1-2 dona
guruch - 100 gr
tuz - ta'bga ko'ra
ko'kat - ta'bga ko'ra
ziravor - ta'bga ko'ra
Goâsht va barcha sabzavotlarni mayda kubik shaklida toâgâraladi va qizib turgan yogâda aval goâshtni solib qovuriladi. Shu oârinda goâsht haqida qisqacha toâxtalib oâtsak, kimdir âmastava faqat qoây yogâ va qoây goâshtidan tayyorlanishi kerakâ deb eâtiroz bildirishi tabiy. Ishoning goâsht bu asosiysi emas toâgâri kim uchundir qoây goâshti mol goâshtiga nisbatan koâproq yoqar, toâgâri qoây goâshti mol goâshtiga nisbatan yumshoqroq boâlishi mumkin. Lekin biri boâlmasa yoki yoqmasa ikkinchisidan foydalansa ham boâlaveradi.
Qozondagi goâshtni 3-4 daqiqa qovurib, ortidan piyoz va mastavaga rang berish uchun pomidor solib qovurishni davom ettiriladi, agar pomidor boâlmasa oârniga yarim osh qoshiq tomat pastasi qoâshib qovurish mumkin.
Soângra navbat bilan sabzi, qartoshka, bulgâori qalampiri va sarimsoq solib qovuriladi, ortidan tuz va murch qoâshib suv quyiladi.
Endi mastavaning eng muhim va nozik tomoniga eâtiborimizni qaratadigan boâlsak bu albatta guruch xisoblanadi. Chunki koâp xollarda mastavaga guruchni muddatidan oldin solib qoâyilgani yoki keragidan ortiq turib qolgani bois guruchlar boâkib, ezilib ketgan boâladi. Bu esa mastavaning taâmiga va sifatiga taâsir qilishi aniq. Shuning uchun gurunchni oxirgi bosqichda, taomni dasturxonga tortiq qilishdan tahminan 10-15 daqiqa oldin solinadi va shundagina mastavadagi guruchlar dona-dona boâlib turadi.
Eslatma: buyurtmaga ham taom yozing shaxsiy xabarga qo'ldan kelgancha yozib qoldiramiz albatta bepul.
Xusniddin (20 Nov 2016 15:51)
Nomi : Go'ja
Kerakli masaliqlar:
tuz - 1 choy qoshiq
yalpiz - 6 dona
rayhon - 10 dona
bug'doy - 500 gr
qatiq - 1.5 litr
Tayyorlanish jarayoni:
Odatda go'ja tayyorlashdan oldin bug'doyni hovonchaga solib yaxshilab atalashar edi, ammo hozirda bozordagi don va don mahsulotlari sotiladigan rastalardan borib go'ja uchun maxsus oshlangan bug'doylar xarid qilish mumkin.
Bug'doyni yaxshilab sovuq suvda yuvib, taxminan 3-4 litr suv solib bug'doy yorilib pishgunga qadar avval o'rta olovda, so'ngra past olovda qaynatiladi. Bug'doy pishguncha suvi ham kamayib boradi.
So'ngra pishgan bug'doyni salqinroq joyga qo'yib sovutiladi. Agar imkon bo'lsa, muzlatgichga solib qo'yish ham mumkin. Faqat bug'doyni issiqligida muzlatgichga solmaslik lozim.
Bug'doy sovugach qatiq yoki suzmani sovuq suv bilan aralashtirib suyultirib olinadi, oshko'kat va tuz-murchlarni solib aralashtiriladi.
Tayyor bo'lgan go'jani sovuq holida dasturxonga tortiq qilishni tavsiya etiladi
Xusniddin (20 Nov 2016 15:51)
Nomi : Ukraincha Borsh
Kerakli masaliqlar:
kartoshka - 400 gr
sabzi - 200 gr
piyoz - 150 gr
kungaboqar yog'i - 3 osh qoshiq
bulg'or qalampir - 100 gr
sarimsoqpiyoz - ta'bga ko'ra
lavlagi - 400 gr
tuz - ta'bga ko'ra
ukrop - 10 gr
dafna bargi - 2 dona
sirka - 1 osh qoshiq
tomat pastasi - 60 gr
kashnich (kinza) - 10 gr
oq karam - 400 gr
qizil qalampir - ta'bga ko'ra
mol qovurgâasi - 800 gr
Tayyorlanishi: Qovurgâalar yuvilib, ustidan 4 list suv quyiladi. Suvi qaynab chiqqach, ustidan koâpigi olinadi. Taxminan 1,5 soat davomida qaynatiladi.
Qizil lavlagi ingichka qilib somoncha shaklida toâgâraladi. Tovaga solinib, ustidan koâmguncha qovurgâa qaynatilgan shoârva quyiladi va sirka qoâshiladi. Soângra 10 daqiqa davomida qovuriladi.
Tovada oâsimlik yogâi qizdiriladi. Shu yogâda sabzi, piyoz qizgâish tusga kirgunga qadar qovuriladi.
Kastryulyada qaynayotgan shoârvaga sabzi va lavlagili qovurib olingan aralashma hamda kubik shaklida kesilgan kartoshka, qizil lavlagi solinib, qaynatiladi. Dafna bargi qoâshilib, kastryulya qopqogâi yopiladi. Shu yoâsinda 10 daqiqa davomida qaynatiladi. Karam ingichka toâgâralib, borshga qoâshiladi.
5 daqiqadan soâng somoncha shaklida kesilgan tomat pastasi qoâshilib, qaynash holatiga olib boriladi va olovdan chetga olinadi.
Sarimsoq va koâkatlar mayda toâgâraladi. Barchasi kastryulyaga solinadi, chili qalampiri va tuz sepilibib, kechasiga tindirishga olib qoâyiladi. Ertasi kuni issiq holda smetana va sarimsoq bilan dasturxonga tortiladi.
Viruzbek (20 Nov 2016 19:17)
--Javob--
Xusniddin (20 Nov 2016 15:51):
Nomi : Ukraincha Borsh
Kerakli masaliqlar:
kartoshka - 400 gr
sabzi - 200 gr
piyoz - 150 gr
kungaboqar yog'i - 3 osh qoshiq
bulg'or qalampir - 100 gr
sarimsoqpiyoz - ta'bga ko'ra
lavlagi - 400 gr
tuz - ta'bga ko'ra
ukrop - 10 gr
dafna bargi - 2 dona
sirka - 1 osh qoshiq
tomat pastasi - 60 gr
kashnich (kinza) - 10 gr
oq karam - 400 gr
qizil qalampir - ta'bga ko'ra
mol qovurgâasi - 800 gr
Tayyorlanishi: Qovurgâalar yuvilib, ustidan 4 list suv quyiladi. Suvi qaynab chiqqach, ustidan koâpigi olinadi. Taxminan 1,5 soat davomida qaynatiladi.
Qizil lavlagi ingichka qilib somoncha shaklida toâgâraladi. Tovaga solinib, ustidan koâmguncha qovurgâa qaynatilgan shoârva quyiladi va sirka qoâshiladi. Soângra 10 daqiqa davomida qovuriladi.
Tovada oâsimlik yogâi qizdiriladi. Shu yogâda sabzi, piyoz qizgâish tusga kirgunga qadar qovuriladi.
Kastryulyada qaynayotgan shoârvaga sabzi va lavlagili qovurib olingan aralashma hamda kubik shaklida kesilgan kartoshka, qizil lavlagi solinib, qaynatiladi. Dafna bargi qoâshilib, kastryulya qopqogâi yopiladi. Shu yoâsinda 10 daqiqa davomida qaynatiladi. Karam ingichka toâgâralib, borshga qoâshiladi.
5 daqiqadan soâng somoncha shaklida kesilgan tomat pastasi qoâshilib, qaynash holatiga olib boriladi va olovdan chetga olinadi.
Sarimsoq va koâkatlar mayda toâgâraladi. Barchasi kastryulyaga solinadi, chili qalampiri va tuz sepilibib, kechasiga tindirishga olib qoâyiladi. Ertasi kuni issiq holda smetana va sarimsoq bilan dasturxonga tortiladi.
----------
Xusniddin, oziz tayorlab korganmisz ?
Xusniddin (20 Nov 2016 19:21)
--Javob--
Viruzbek (20 Nov 2016 19:17):
Xusniddin, oziz tayorlab korganmisz ?
----------
Viruzbek, opam tayyorlab beradi har doim man esa retsep yozaman
Viruzbek (20 Nov 2016 20:24)
--Javob--
Xusniddin (20 Nov 2016 19:21):
Viruzbek, opam tayyorlab beradi har doim man esa retsep yozaman
----------
Xusniddin, retsepni maktab oquvchisi xam gazeta matbuotdan oqib yozaveradi oziz tayorlaganiz xissob
Xusniddin (20 Nov 2016 21:20)
--Javob--
Viruzbek (20 Nov 2016 20:24):
Xusniddin, retsepni maktab oquvchisi xam gazeta matbuotdan oqib yozaveradi oziz tayorlaganiz xissob
----------
Viruzbek, manam tayyorlaganman
Viruzbek (20 Nov 2016 21:31)
--Javob--
Xusniddin (20 Nov 2016 21:20):
Viruzbek, manam tayyorlaganman
----------
Masalan qanday taomni ? Xusniddin,
Xusniddin (20 Nov 2016 21:41)
--Javob--
Viruzbek (20 Nov 2016 21:31):
Masalan qanday taomni ? Xusniddin,
----------
Viruzbek, no'xatsho'rva
Manba: https://uzmasters.ru/forum/4/15/432/